Hundar som bara vill mysa

Golden RetrieverVissa behöver en hund för hjälp i arbetet. Andra vill ha den för agilityträning, joggingrundor och terränggång över skog och berg. Men många gillar bara att få krama något som älskar en villkorslöst, något som ligger i soffan med en och strosar lugnt efter när man går fram och tillbaka till köket. Då behöver man en myshund, en hund som inte kräver mycket motion. En livsnjutare, helt enkelt.

Mastiff

Bland de större raserna finns mastiffen. Den ser kanske surmulen och aggressiv ut med sina hängande kinder och resliga kropp, men i verkligheten blir en mastiff mer ofta skygg än aggressiv. Den är foglig och tycker det är skönare att strosa runt på gården än att ta långpromenader. Den har en tendens att vakta så träning vid ung ålder uppmuntras om man inte vill ha en bjässe som skäller på dörren varje gång man får besök. Den är en livslång kamrat som älskar barn, men dess storlek kan göra att en och en annan unge hamnar på baken när mastiffen glatt viftar på svansen.

Golden retriever

Hos de mellanstora hundarna passar golden retriever ypperligt. Det är en vattenhund så den älskar stranddagar. Även om den kräver mer motion än en mastiff har den varit Sveriges favoritsällskapshund i årtionden (nyligen tog dock labradoren hem första platsen). Retrievern är foglig, barnälskare och gillar inget mer än att göra det husse/matte vill. Den är intelligent och snabblärd. Du kan enkelt motionera hunden sittandes eftersom den älskar att apportera. Generellt är det en hälsosam ras med få genetiska problem. Många lever över tio år.

Mops

Är man istället ute efter en liten hund kanske en mops passar dig. Den är en utpräglad, liten sällskapshund från Kina. Den kommer överens med alla hundar, gillar barn och älskar sin husse/matte. Den behöver inte mycket motion, det kan faktiskt vara skadligt eftersom deras nos gör att att de har små luftgångar. Den är väldigt nyfiken och humoristisk. Mopsen vill ha allas uppmärksamhet, hela tiden. Är du soffliggare eller innesittare så är gladeligen mopsen vid din sida. Den enda man ska se upp med är hårdhänt lek. Deras nos är liten så deras ögon blir sårbara för skador. Och var beredd på att mopsen snarkar, även när den är vaken!