Träna själv med din hund

Hund Hundar tycker om att arbeta. Faktum är att de fungerar väldigt likt oss människor, de tycker om att få en uppgift som de ska utföra – och uppmärksamhet och beröm när de klarat av jobbet på ett tillfredsställande sätt. Att träna tillsammans med din hund stimulerar er båda och kommer på sikt leda till en närmare relation och djupare förståelse er emellan. En lydig och väluppfostrad hund som har tydliga regler i sitt liv blir trygg och utvecklar inte dåliga beteenden. Detta leder i sin tur till att du som ägare kan vara trygg och lita på din hund i alla upptänkliga situationer.

Träna både mentalt och fysiskt

Det finns många sätt att träna med din hund. Du kan välja att stimulera hunden mentalt genom att presentera olika uppgifter som hunden ska analysera och lösa, till exempel genom spårträning eller agility. Men man ska inte heller underskatta vikten av vanlig fysisk aktivitet. Hundar mår, precis som vi människor, bra av att röra på sig och träna våra kroppar. Därför kan det vara en bra idé att ta med dig din hund när du utövar den sportaktivitet som du väljer för att hålla dig i god fysisk form. Hunden kan utan problem följa med dig när du springer, cyklar eller simtränar.

Hitta ett träningssätt som passar er

Träning för med sig massor av positiva effekter. Men för att träningen ska vara rolig och inte bara kännas som ett måste är det viktigt att hitta ett träningssätt som ni tycker om. Det finns olika träningsformer som du kan utöva med din hund, hitta det du är i behov av för att komma igång, så kommer både du och din hund att bli mycket gladare och må mycket bättre. Och kom ihåg vikten av att alltid utöva positiv träning, det vill säga att fokus i träningen ligger på att uppmuntra goda beteende och ignorera dåliga. Under inga omständigheter ska man försöka träna sin hund genom att utdela bestraffningar.